IsoKarhun Hammas

Kiireellinen hammashoito Pori

Olemme apunasi tapaturmatilanteissa, hampaiden ja
leukojen kiputiloissa ja turvotuksissa

Kiireellinen hammashoito Pori

Tarve kiireelliselle hammashoidolle syntyy yleensä esimerkiksi jonkun tapaturman, kuten iskun tai muun osuman seurauksena, tai arkista elämää haittaavan hammassäryn vuoksi. Muita syitä hakeutua kiireellisesti vastaanotolle ovat suun ja leukojen alueen turvotukset.

Hampaan lohkeaminen

Tapaturmassa sattuneen iskun seurauksena hammas voi lohjeta, eli hampaasta tai hammaspaikasta irtoaa palanen. Tämän seurauksena hampaan reuna saattaa tuntua terävältä ja hampaassa saattaa tuntua kipua.

Lohkeaminen ei aina vaadi kovaa iskoa, vaan esimerkiksi puraisu johonkin kovaan esimerkiksi syömisen yhteydessä voi lohkaista hampaan. Myös hampaiden pitkäkestoinen narskuttelu tai hoitamaton karies voivat heikentää hammasta niin, että se lohkeaa tavallista helpommin.

Hammassärky

Hammassäryn syy on useimmiten reikiintyminen. Kun reikä ulottuu hammasytimeen saakka, ärsyttää se hammasytimen hermoja sisältävää kudosta, mikä aiheuttaa särkyä. Särkyä voivat aiheuttaa myös erilaiset tulehdukset. Tulehduksen aiheuttaman kivun taustalta saattaa löytyä esimerkiksi hampaaseen kohdistunut isku tai hammasytimen lähelle ylettyvä paikka.

Ennen varsinaista kipua ja hammassärkyä tulehdus on saattanut edetä hyvin vähin oirein pitkällekin. Hammassärky on yleensä merkki siitä, että on syytä varata aika hammaslääkärin vastaanotolle.

Varaa aika kiireelliseen hoitoon

Varaa aika

Milloin pitää hakeutua kiireellisesti hammashoitoon?

Kiireellistä hammashoitoa vaativia tilanteita ovat esimerkiksi hampaiden tai leukojen alueen kiputilat, turvotukset ja tapaturmat. Varsinkin leukojen alueen turvotukset vaativat kiireellistä hakeutumista hammaslääkäriin.

Kaikkien hampaisiin kohdistuneiden tapaturmien jälkeen on myös hyvä tutkia tilanne mahdollisten vaurioiden varalta.

Lohjennut hammas on aina syytä käydä tarkastuttamassa. Jos lohkeama on pieni, eikä siitä aiheudu kipua, voit odottaa seuraavaan arkipäivään ja varata normaalisti ajan.

Lapsen hammassäryn kanssa on syytä hakeutua hammaslääkäriin herkästi. Aikuinen voi lykätä käyntiä muutaman päivän, ellei turvotusta tai nielemis- ja suunavausongelmia ole eikä kipu ole sietämätöntä.

Jos esiintyy turvotusta, on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle viipymättä.