Iensairauksien hoito

Hoidata ientulehdus ja muut iensairaudet ajoissa kuntoon

Iensairauksien hoito

Ientulehdus on yleinen vaiva. Lähes kaikki kärsivät ajoittain gingiviitistä eli pinnallisesta ientulehduksesta. Ientulehdus voi oireilla verenvuotona hampaita puhdistettaessa, mutta saattaapa se olla kokonaan oireetonkin. Hoitamattomana gingiviitti (ientulehdus) voi edetä syväksi, krooniseksi tulehdukseksi – parodontiitiksi.

Parodontiitissa hampaiden kiinnitys on alkanut tulehduksen vuoksi hajota. Hoitamaton parodontiitti johtaa joskus hampaan tai hampaiden menetykseen. Parodontiitti on myös merkittävä yleisterveysriski, ja se vaikeuttaa esimerkiksi diabeteksen ja reuman hoitamista. Huono suuhygienia ja tupakointi ovat merkittävimpiä riskitekijöitä parodontiitin kehittymiselle.

Miten iensairauksia hoidetaan?

Ientulehduksen hoito alkaa ikenien, hampaiden ja purennan huolellisella kartoituksella ja hoitoprosessin huolellisella suunnittelulla. Hoitosuunnitelmaa laadittaessa selvitetään potilaan yleinen terveydentila, tupakointi, omahoito ja muut hoitoon vaikuttavat tekijät. Luukiinnityksen vauriot hampaiden ympärillä tutkitaan röntgenkuvilla.

Iensairauksien hoito koostuu muun muassa vastaanotolla tehtävästä hampaiden ja juurten pintojen huolellisesta puhdistuksesta, tarvittaessa purennan säätämisestä, liikkuvien hampaiden kiinnittämisestä naapureihin ja ns. toivottomien hampaiden poistoista. Hoitoa saatetaan tukea antibiootilla. Hoidon vaikutuksen ja tulosten seuranta on tärkeää. Hoidon vaikuttavuutta seurataan yleensä 1–3 kuukautta hoidon aloituksen jälkeen. Syvimpien ientaskujen hoitamiseen tarvitaan joskus myös kirurgiaa.

Kun akuuttihoito on ohi, siirrytään säännölliseen ehkäisevään hoitoon. Ehkäisevällä hoidolla tarkoitetaan  ammattimaisia puhdistuksia, jotka toteutetaan yksilöllisesti määritellyin hoitovälein. Iensairauksia ehkäisevää hoitoa tarvitaan useimmiten loppuelämän ajan.

Säntillinen omahoito ratkaisee

Parodontiitti on aina seurausta ientulehduksesta. Parodontiittia ehkäistäänkin pitämällä ientulehdukset kurissa. Omahoidolla on ratkaiseva merkitys.

  • Puhdista ienrajoihin kertyvä bakteeripeite eli plakki huolellisesti aamuin illoin hammasharjalla.
  • Puhdista bakteeripeitteet hammasväleistä päivittäin hammaslankaa, hammastikkua tai hammasväliharjaa apuna käyttäen.
  • Hammaslääkärisi tai suuhygienistisi opastaa juuri sinulle sopivat omahoitovälineet.

Tupakoinnin tiedetään olevan merkittävä riskitekijä hampaan ja hammasimplanttien kiinnityskudossairauksille. Siksi tupakoimattomuus on tärkeä osa iensairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Varaa aika vastaanotolle verkossa

Mutkatonta hammashoitoa varmalla otteella.